Bestrating

Bestrating is het aanleggen van een stuk grond. Vaak gebeurt dit met stenen. Er zijn allerlei soorten bestrating. Zo is er simpelweg bestrating nodig om richting te geven aan mensen en een woongebied in te richten. Een andere vorm van bestrating is sierbestrating. De naam zegt het eigenlijk al, hierbij gaat het om bestrating dat is neergelegd voor de sier. Ook kan het zijn dat er een combinatie is van sierbestrating en ‘gewone’ bestrating. Dit zie je vaak op grond van bijvoorbeeld een museumtuin. Dan heeft het zowel een handige functie als een sierfunctie.

Soorten bestrating
Zoals gezegd bestaat bestrating vaak uit stenen. Ook kan het gaan om hout of rubber. Er zijn tal van steensoorten die gebruikt kunnen worden voor bestrating. Zo heb je natuursteen, baksteen of stenen van keramiek. Elk heeft eigen eigenschappen en kwaliteiten. Ook ligt het eraan hoeveel budget ervoor is om bestrating aan te leggen. Natuursteen kan erg kostbaar zijn bijvoorbeeld. Terwijl baksteen dan weer een goedkoop materiaal is. Echter is baksteen gebakken klei, dus heeft deze een minder mooie uitstraling dan natuursteen. Bij keramische tegels is vaak ook een decoratie te zien op de tegel. Keramiek is ideaal om te bewerken met kleur en motieven. De keramiek gaat dan nog een keer in de oven om de motieven in het steen te krijgen. Voor zich spreekt dat stenen van keramiek dan ook vaak als sierbestrating worden gebruikt.

Tips voor het aanleggen van bestrating
Ook is het mogelijk om stenen van beton te gebruiken. Dit is de goedkoopste manier om stenen te vervaardigen. Het nadeel van het gebruik van beton is dat het een wat killere uitstraling heeft. Ideaal voor een terras of oprit van een modern huis, maar wat minder geslaagd bij een jaren ’60 woning. Bestrating kan in allerlei patronen gelegd worden. Zo is het bij sierbestrating mooi om er iets anders mee te doen, dan de stenen simpelweg recht naast elkaar neer te leggen. Voor het bestraten van een oppervlakte is het van belang dat de ondergrond helemaal recht is. Zodra deze al een klein beetje verschild, heb je kans op scheefzakking. Ook is het belangrijk om te checken of de ondergrond wel bruikbaar is. Het moet wel een stevige ondergrond zijn. Het zou zonde zijn als de grond binnen no-time verzakt na een paar flinke regenbuien.